Medisch media-advies
Sari Casaer
help@dokterindezaal.be

Setting reanimatie

Inleiding

Reanimatie na verdrinking

Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Direct starten met reanimeren en het aansluiten van een AED (automatische externe defibrillator) redt levens. Toch is elke situatie anders.

Illustratie

Details

Stap 1

In tegenstelling tot andere reanimaties bij volwassenen worden eerst rescue breaths toegediend (mond-op-mond of met masker en ballon), zodra in oppervlakkig water of op een stabiel oppervlak. Het is niet nuttig om tijd te verliezen met het trachten verwijderen van water uit de longen bij een bewusteloos verdrinkingsslachtoffer. Als er geen respons is na 2 rescue breaths, dan wordt onmiddellijk gestart met een hartmassage. Afwisselend wordt 30 keer gemasseerd, en 2 keer geventileerd. Om de 2 minuten worden het hartritme en de pols gechecked.

Stap 2

Bij verdrinking treedt meestal onderkoeling op, wat ernstige hartritmestoornissen (ventrikelfibrillatie, ook wel kamer-fibrilleren of VF genoemd) tot gevolg kan hebben. Hiervoor moet worden gedefibrilleerd (‘shocks’). Dit is niet nuttig bij elke reanimatie, enkel als op de ECG-monitor (Electrocardiografie)ventrikelfibrillatie te zien is, en dus niet bij een vlakke lijn.

Stap 3

Na de eerste reddingsactie moet een Verdere afkoeling van het lichaam voorkomen worden. Men moet proberen de patiënt zo snel mogelijk opgewarmd te krijgen tot 32-35 graden. Als gouden regel geldt de uitspraak ‘nobody is dead until warm and dead‘.

Weetje

Tempo is alles

Om het tempo van hartmassage goed uit te voeren (100x/min) wordt aangeleerd om dit te doen op het ritme van de ‘ha-ha-ha-ha‘ van het liedje Stayin’ Alive van de BeeGees.

Afspraak maken
Voorschrift door Mr. Henry 💊