Medisch media-advies
Sari Casaer
help@dokterindezaal.be

Voorbeelden

Tot de verbeelding sprekend

Hieronder vindt U enkele zeldzame medische situaties die een waarde kunnen hebben in een verhaallijn. Uiteraard hoeft niet elk verhaal een ‘zeldzaam verhaal’ te zijn. In tegendeel, vaak voorkomende situaties spreken misschien nog meer tot de verbeelding. Deze voorbeelden tonen enkel aan hoe breed ons advies kan zijn. Van het valideren van een bestaand scenario tot het mee bedenken van een aandoening die past in uw unieke situatie.

Zeldzame aandoeningen

Gebroken hart syndroom

Ook wel Tako-tsubo cardiomyopathie (TTC) genoemd; een tijdelijke vermindering van de functie van de linker harthelft, lijkt op een hartinfart maar dan zonder evidentie voor verstopte bloedvaten van het hart.

LEES MEER

Gilles de la Tourette syndroom

Neurologische aandoening gekenmerkt door tics die zowel motorisch zijn (grimassen, schouder optrekken, hoofdbeweging, knipperen met de ogen, wrijven, soms obscene bewegingen (copropaxie)…) als met geluiden (grommen, brommen) of woorden: coprolalie (obscene woorden), echolalie (herhaling van woorden), palilalie (herhaling met toenemende snelheid). 40% van de patiënten heeft coprolalie.

LEES MEER

Slaapzucht

Narcoleptische tetrade, slaapzucht; neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare episodes van slaap.

LEES MEER

Setting Reanimatie

Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. direct starten met reanimeren en het aansluiten van een aed (automatische externe defibrillator) redt levens. Toch is elke situatie anders.

LEES MEER

Porfyrie

Er zijn verschillende vormen porfyrie. De meest bekende zijn: Acute intermitterende porfyrie (AIP), Porphyria cutanea tarda (PCT), Porphyria variegata (PV), Heriditaire coproporfyrie (HCP). stofwisselingsziekte die ontstaat doordat een bepaald enzym in de lever niet (voldoende) aangemaakt wordt.

LEES MEER

Voorschrift door Mr. Henry 💊